Osteopathie

Osteopathie is een internationaal erkende manuele geneeskunde en bestaat officieel sinds het einde van de 19e eeuw.
Osteopathie richt zich op het ontdekken en behandelen van de oorzaak van de klacht. De osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel. Alles in ons lichaam beweegt; gewrichten, spieren, bloedvaten, organen, enz. Deze beweeglijkheid is nodig om zonder klachten te kunnen leven en bewegen.

De osteopaat onderzoekt drie bewegingssystemen in het lichaam:

  • Het pariëtale systeem (bewegingsapparaat): gewrichten, spieren, pezen, banden
  • Het viscerale systeem (orgaansysteem): organen, vliezen, bloedvaten, lymfe
  • Het craniosacrale systeem: schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies, hersenvliezen en hersenvochtcirculatie

In een gezond lichaam zijn deze systemen met elkaar in evenwicht. Tijdens het leven wordt ons lichaam echter regelmatig blootgesteld aan omstandigheden die dit evenwicht kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan littekens na een operatie, klachten na een val of ongeluk, overbelasting, een bevalling of stress. Hierdoor kan er een bewegingsverlies ontstaan in één of meerdere systemen. Deze verminderde beweeglijkheid heeft een slechte invloed op de gezondheid.

De osteopaat is gespecialiseerd in de wijze waarop de bewegingssystemen met elkaar in verbinding staan, met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden.

 

De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht(en). Soms bevindt deze oorzaak zich in een heel ander gebied, dan waar u de klachten ervaart.

Door de oorzaak van de klacht(en) te behandelen, herstelt de osteopaat het evenwicht tussen de drie bewegingssystemen. Op deze manier geeft de osteopaat het zelfherstellend vermogen aan het lichaam terug.

Osteopathie is gebaseerd op principes uit de embryologie, anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie.
De osteopaat heeft een opleiding gevolgd waarin veiligheidsprocedures gedurende het onderzoek voorop staan. Wanneer tijdens het onderzoek blijkt dat verder onderzoek naar de aard van uw klacht(en) noodzakelijk is, word u doorverwezen naar uw huisarts.

Osteopathie life Is Motion