Claudicatio Intermittens of etalagebenen


Wat is claudicatio intermittens of: wat zijn etalagebenen?

Bij claudicatio intermittens of etalagebenen krijgt u na een stukje lopen pijn, kramp of vermoeidheid in uw been. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Het is ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, traploopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door de slagaders aangevoerd. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof.

Hoe kom ik aan etalagebenen (claudicatio intermittens)?
De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn, dit zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing.

Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af. Bij extra inspanning, bijvoorbeeld tempoversnelling, zullen de klachten eerder optreden. Ook bij een lage temperatuur zijn er sneller klachten omdat de bloedvaten door de kou iets samentrekken.

Wat moet ik doen als ik etalagebenen heb?
Als u denkt dat u last heeft van etalagebenen / claudicatio intermittens, dan is het goed om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Met een goede aanpak nemen de klachten op den duur meestal niet verder toe of zelfs af.
Als deskundige van het dagelijks bewegen kan de fysiotherapeut bepalen wat voor u de juiste aanpak is en u daarin begeleiden. In deze folder leest u praktische tips hoe u zelf de conditie van uw benen kunt verbeteren. De pijn die optreedt tijdens het lopen kan uw dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op uw werk, als in uw sociale contacten.
Bovendien vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt. Als de aandoening langer bestaat kunt u ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan voet of been genezen minder goed en gaan soms zweren.

Looptraining

Doordat lopen pijn gaat doen, gaan veel mensen met etalagebenen op een andere, geforceerde manier lopen. Dit is bedoeld om klachten te vermijden, maar kost veel energie en is op den duur juist hinderlijk. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut blijkt daarom heel effectief te zijn. Onder deskundige begeleiding leert u de coördinatie verbeteren en u kunt steeds verder lopen zonder pijn.

Advies

Het geven van de juiste informatie en goede voorlichting is een essentieel onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling van etalagebenen. Om blijvend resultaat te boeken, is immers vaak een verandering van uw gedrag nodig. Het is daarom van belang dat u begrijpt waarom de fysiotherapeut u een bepaald advies meegeeft.

Wat kunt u zelf doen?

De klachten zijn vervelend, maar hoeven geen ernstige gevolgen te hebben. Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand!

Stoppen met roken. Roken schaadt de conditie van de bloedvaten ernstig
Afvallen. Als u minder zwaar bent, hoeven uw spieren zich minder in te spannen, hebben ze minder zuurstof nodig en kunt u langer probleemloos wandelen.
Goede voetverzorging is belangrijk om te voorkomen dat de slechte bloedtoevoer leidt tot slecht genezende wondjes of zweren, met name als u suikerziekte heeft. Probeer daarom wondjes te voorkomen.
Wandelen, het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u er pijn door. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen. Geleidelijk kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat de klachten ook daadwerkelijk optreden. Als u niet wandelt, zult u sneller klachten krijgen.

Bent u onzeker over uw mogelijkheden, vraag dan bij uw fysiotherapeut advies en begeleiding om op een verantwoorde manier te bewegen.

Wij zijn aangesloten bij Claudicationet een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, gespecialiseerde fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt en zorgt voor een optimale behandeling van claudicatio intermittens / etalagebenen.

Behandeling vergoed door verzekering

Vanaf 1 januari 2017 zit etalagebenen in de basisverzekering. Voor meer info klik hier. 

De behandeling van etalagebenen/claudicatio intermittens

De behandeling is erop gericht om problemen door de klachten te beperken en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen. Soms is een wandeladvies genoeg. Bij andere patiënten is intensievere begeleiding door een fysiotherapeut nodig, of een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass) nodig om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Ook na zo’n operatie kan een fysiotherapeutisch onderzoek gewenst zijn. Dan wordt vooral uw manier van lopen bekeken waarna mogelijk een fysiotherapeutische behandeling volgt.

Medicatie

Er kunnen medicijnen worden gebruikt om de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, te beïnvloeden. De medicijnen die beschikbaar zijn bij etalagebenen zijn geen vervanging voor looptraining, stoppen met roken of een chirurgische ingreep.

Wat kan een gespecialiseerde fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven en de problemen door etalagebenen te verminderen in uw dagelijkse leven. Samen streeft u naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid. De fysiotherapeut leert u hoe u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden. Hiervoor heeft de fysiotherapeut, naast de behandeling, een activeringsprogramma. Dit stimuleert u om na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonten voort te zetten. Dat gaat makkelijker als u plezier heeft in deactiviteiten of als u ze in groepsverband doet. De fysiotherapeut adviseert u dan ook bewegingsactiviteiten die bij u passen.

 

Zeer tevreden over de behandelingen en de mensen die deze praktijk runnen.

Geplaatst op 12-8-2018

de behandeling was gedegen en uitgebreid en heeft mijn klachten sterk doen verminderen. De fysiotherapeut was prettig en luisterde goed naar de klachten.

Geplaatst op 22-5-2019

Prettig en vooral snel geholpen. Vandaag bellen en dezelfde dag eerste afspraak

Geplaatst op 12-3-2019

De persoonlijke aandacht aan mij besteed. Open staan voor de persoonlijke klachten, daarnaast het vakmanschap en kennis van zaken. Blij met mijn keuze en gang naar de Dr. Cuyperslaan 86 te Eindhoven

Geplaatst op 18-2-2019

Jose behandeld mij momenteel elke week. Ze is erg van de tijd zodat je ook nooit lang hoeft te wachten. Ze geeft me tips waar ik iets aan heb. Dus ik vind haar zeker een aanrader! Erg prettige praktijk!

Geplaatst op 15-2-2019

Uitstekende behandelingen van meerdere problemen. Er wordt goed naar je geluisterd en adequaat behandeld. Goede adviezen indien nodig. 100% vertrouwen!

Geplaatst op 14-2-2019

Ben erg tevreden over de behandeling en over hoe er met mij en mijn gezondheidsklacht werd om gegaan.Als ik vragen had  of meer pijn had  werd daar meteen op in gegaan en de therapie indien nodig aangepast.

Geplaatst op 12-2-2019

Therapie is van uitstekende kwaliteit, ze roepen een collega ( indien nodig) voor een opinie en stippelen een behandeling uit Snel bereikbaar als je therapie tussentijds nodig hebt en verwijzen ook naar andere therapieën die je kunnen helpen met je genezingsproces

Geplaatst op 1-11-2018

Ik ga al vele jaren naar Marjolein toe. Ze is een hele fijne fysiotherapeut en voel me prettig bij haar. Ze luisterd naar mijn klachten en probeert me dan zo goed mogelijk te helpen.

Geplaatst op 1-10-2018

Aandacht en begrip voor klacht. De fysiotherapeute is zeer betrokken en komt met suggesties om e.e.a. op een ‘to-the-point’ manier aan te pakken.

Geplaatst op 24-9-2018

Bij het Paramedisch centrum in Eindhoven heeft men veel ervaring met lipoedeem en met lymfoedeem en ook van een integrale aanpak hierbij. Je krijgt meer dan voldoende bewegings- en voedingstips aangereikt. Er wordt echt met je meegedacht!

Geplaatst op 24-9-2018

Kwam met een blokkade in mijn rug bij mevr Baken, ik kon direct terecht en voor de vervolgafspraak heeft ze de moeite genomen om met me mee te denken en zelfs een afspraak verzet om mij toch te kunnen behandelen……Heel professioneel, heel adequaat.Super tevreden.

Geplaatst op 21-9-2018

Je kunt altijd heel snel terecht. Wordt goed geholpen. Resultaat goed. Worden geen onnodige behandelsessies gedaan.

Geplaatst op 6-9-2018

Ben heel fijn en zorgvuldig geholpen door José Baken nadat ik mijn enkel door een val had geblesseerd. Ze heeft de enkel gemobiliseerd en ingetaped. Pijn is nu praktisch verdwenen.

Geplaatst op 30-7-2018

Aardige mederwerkers, luisteren goed naar het probleem dat je hebt en zorgen ervoor dat de pijn verholpen wordt naar n aantal behandelingen in mijn geval rugklachten. Zeer tevreden.

Geplaatst op 15 juni 2018

Ik ben erg tevreden over de praktijk. ik volg 2 keer per week fitness bij de fysiotherapie dit word goed afgestemd op de klachten die je hebt.

Geplaatst op 11 juni 2018

Heel erg goed, ben ook tevreden over de gezellige oefengroep.

Geplaatst op 11 juni 2018

Na polsbreuk snel geholpen en met resultaat. Kan weer golfen zonder al te veel pijn.

Geplaatst op 7 juni 2018

Het bevalt goed hier! Erg tevreden!

Geplaatst op 7 juni 2018

Ik kon dezelfde dag terecht en ze hebben mooie folders over hun behandeling

Geplaatst op 6 juni 2018

Maak een afspraak

© Copyright 1993 – 2018 | Paramedisch Centrum Eindhoven.