Hielspoor


Wat is hielspoor? Tijdens het  lopen voelt men een stijve en pijnlijke plek onder de hiel, op het punt waar de peesplaat, de fascia plantaris, onder de voet aan het hielbeen aanhecht. Als deze aanhechting geïrriteerd en ontstoken raakt wordt de blessure ‘fasciïtis plantaris’ genoemd. Er kan kalk ontstaan in de pees nabij de aanhechting aan het bot als deze ontsteking langer duurt. Dit is op de röntgenfoto zichtbaar als een ‘hielspoor’. Fasciïtis plantaris treed vrijwel nooit plotseling op, maar de klachten nemen geleidelijk aan toe. Het is dan ook een typisch voorbeeld van een overbelastingsblessure.

Beloop

In het beginstadium van hielspoor is er slechts sprake van een stijf en/of zeurend pijngevoel (de ochtend) na een zware inspanning of als u met blote voeten op een harde ondergrond loopt. De aanhechting is vooral pijnlijk als erop gedrukt wordt. Als u niets aan de klachten doet, zullen de pijnklachten verergeren en ook optreden bij het begin van het lopen. In het beginstadium zullen de klachten verdwijnen bij een warming-up, maar later zullen ze zeker terugkeren. Wanneer u met deze klachten blijft trainen, zullen de pijnklachten geleidelijk aan erger worden. Na een warming-up zullen de pijnklachten dan niet meer verdwijnen maar uiteindelijk zelfs zo erg worden dat lopen niet meer mogelijk is. Het genezingsproces zal dan in het algemeen vele maanden kunnen duren.

Oorzaken 

Een aantal factoren zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van een hielspoor. Doordat de peesplaat matig doorbloed wordt, gaat het herstel van kleine beschadigingen langzaam. Deze beschadigingen ontstaan door overbelasting. Oorzaken van hielspoor kunnen zijn: het niet (of onvoldoende) uitvoeren van een warming up/ cooling down, standsafwijking in de voeten of bekken, beenlengteverschil, overgewicht, verkorte of stijve spieren of het dragen van schoenen met onvoldoende steun.

Behandeling

Uw fysiotherapeut onderzoekt waar de overbelasting vandaan komt en zal een behandelplan opstellen om de klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Hiervoor is het enorm van belang dat er naar het gehele lichaam gekeken wordt. Het fysiotherapeutisch behandelplan kan bestaan uit:

– Gerichte oefentherapie,
– Shockwave therapie,
– Mobilisatie,
– Massage van de onderbeen- en voetspieren,
– Ter ondersteuning kan Medical taping worden toegepast.

In samenwerking met een podotherapeut kunt u advies krijgen over het dragen van schoenen en het eventueel aanmeten van podotherapeutische zolen. Dit om klachten te verminderen, maar ook om klachten te voorkomen in de toekomst.

         

Maak een afspraak

© Copyright 1993 – 2018 | Paramedisch Centrum Eindhoven.