Manuele therapie Marsman


Aan de basis van de huidige Marsman methode staat de fysiotherapeut en manueel therapeut Jaap Marsman (1918-1992) die in de 70-er jaren van de vorige eeuw een eigen theorie ontwikkelde over beweging van het menselijk lichaam. In 1987 ontstond een splitsing in de toenmalige Marsman groep, waarbij één school de oorspronkelijke Marsman cursussen vervolgden (Manuele therapie Marsman). Een andere school ontwikkelde zich tot de huidige, en hier besproken, Marsman methode.

Theorie Marsman methode

Bewegen van een (menselijk) lichaam kan alleen wanneer er in het lichaam zelf vervorming plaats vindt. Die vervorming is te zien als het samentrekken van een deel van de lichaamsmassa (compressie), waardoor het andere deel van de massa uitwijkt (shift). De shift maakt dat uiteindelijk het hele lichaam in beweging kan komen. Door op deze manier naar beweging te kijken, kunnen massamechanische (d.w.z. bestaande natuurwetenschappelijke) regels en wetten gebruikt worden om bewegingen en afwijkingen hiervan te verklaren.

Voorkeurshoudingen en -bewegingen

Bij goed observeren van bewegingen van mensen blijkt dat er bijna altijd asymmetrisch bewogen wordt. In de loop van het leven ontwikkelen zich bovendien al vroeg voorkeurshoudingen en voorkeursbewegingen. Dat betekent dat de massavervormingen, zoals boven genoemd, ook asymmetrisch ontwikkeld zullen worden. Dit heeft gevolgen voor de uiteindelijke vorm en beweeglijkheid: die zullen zich ook asymmetrisch gaan ontwikkelen. Door het lichaam op te delen in gebieden die intern als een eenheid functioneren, is per regio te onderzoeken en te behandelen volgens het massamechanische model.

Onderzoek

Het onderzoek van de Marsman methode richt zich enerzijds op de ontwikkelde voorkeurshoudingen en -bewegingen per persoon, en anderzijds op de factoren die dit kunnen storen. Hiervoor zijn diverse testen ontwikkeld. Op deze manier ontstaat een basissjabloon van het functioneren van deze persoon. Hieruit kan afgeleid worden enerzijds waar iemand fysiek een goede aanleg voor heeft, anderzijds wordt een individuele benadering van de persoon met de klacht mogelijk.

Behandeling

Elk type behandeling kan toegepast worden: van oefeningen tot mobilisaties tot manipulaties. Het doel is: herstel van de voor deze persoon normale (voorkeurs)houdingen en bewegingen. Dat betekent dat de arts/therapeut zijn eigen technieken kan blijven gebruiken, die al bij andere scholen zijn aangeleerd. Typische behandeltechnieken uit de Marsman methode zijn de compressie-shift technieken: mobilisaties waarbij actief of passief druk op een bepaald deel van het lichaam wordt uitgeoefend, en waarbij een ander deel een uitwijkbeweging gaat maken. Dit wordt vaak gecombineerd met ademhalingstechnieken.

Individuele benadering

Uit de theorie van de Marsman methode volgt dat het menselijk lichaam zich (links-rechts) asymmetrisch ontwikkelt. Tussen personen kunnen grote verschillen zijn. Het is nu mogelijk om te voorspellen aan de hand van de testen hoe het lichaam zich zal ontwikkelen of zich ontwikkeld heeft. Dat geeft een prima referentiekader om bijvoorbeeld links-rechts verschillen in beweeglijkheid of stand te interpreteren: is deze bevinding voor deze persoon een normale bevinding, of is het juist erg storend. Het geeft een andere basis voor de individuele benadering van klachten dan de traditionele symmetrische norm opvattingen.

Zeer tevreden over de behandelingen en de mensen die deze praktijk runnen.

Geplaatst op 12-8-2018

de behandeling was gedegen en uitgebreid en heeft mijn klachten sterk doen verminderen. De fysiotherapeut was prettig en luisterde goed naar de klachten.

Geplaatst op 22-5-2019

Prettig en vooral snel geholpen. Vandaag bellen en dezelfde dag eerste afspraak

Geplaatst op 12-3-2019

De persoonlijke aandacht aan mij besteed. Open staan voor de persoonlijke klachten, daarnaast het vakmanschap en kennis van zaken. Blij met mijn keuze en gang naar de Dr. Cuyperslaan 86 te Eindhoven

Geplaatst op 18-2-2019

Jose behandeld mij momenteel elke week. Ze is erg van de tijd zodat je ook nooit lang hoeft te wachten. Ze geeft me tips waar ik iets aan heb. Dus ik vind haar zeker een aanrader! Erg prettige praktijk!

Geplaatst op 15-2-2019

Uitstekende behandelingen van meerdere problemen. Er wordt goed naar je geluisterd en adequaat behandeld. Goede adviezen indien nodig. 100% vertrouwen!

Geplaatst op 14-2-2019

Ben erg tevreden over de behandeling en over hoe er met mij en mijn gezondheidsklacht werd om gegaan.Als ik vragen had  of meer pijn had  werd daar meteen op in gegaan en de therapie indien nodig aangepast.

Geplaatst op 12-2-2019

Therapie is van uitstekende kwaliteit, ze roepen een collega ( indien nodig) voor een opinie en stippelen een behandeling uit Snel bereikbaar als je therapie tussentijds nodig hebt en verwijzen ook naar andere therapieën die je kunnen helpen met je genezingsproces

Geplaatst op 1-11-2018

Ik ga al vele jaren naar Marjolein toe. Ze is een hele fijne fysiotherapeut en voel me prettig bij haar. Ze luisterd naar mijn klachten en probeert me dan zo goed mogelijk te helpen.

Geplaatst op 1-10-2018

Aandacht en begrip voor klacht. De fysiotherapeute is zeer betrokken en komt met suggesties om e.e.a. op een ‘to-the-point’ manier aan te pakken.

Geplaatst op 24-9-2018

Bij het Paramedisch centrum in Eindhoven heeft men veel ervaring met lipoedeem en met lymfoedeem en ook van een integrale aanpak hierbij. Je krijgt meer dan voldoende bewegings- en voedingstips aangereikt. Er wordt echt met je meegedacht!

Geplaatst op 24-9-2018

Kwam met een blokkade in mijn rug bij mevr Baken, ik kon direct terecht en voor de vervolgafspraak heeft ze de moeite genomen om met me mee te denken en zelfs een afspraak verzet om mij toch te kunnen behandelen……Heel professioneel, heel adequaat.Super tevreden.

Geplaatst op 21-9-2018

Je kunt altijd heel snel terecht. Wordt goed geholpen. Resultaat goed. Worden geen onnodige behandelsessies gedaan.

Geplaatst op 6-9-2018

Ben heel fijn en zorgvuldig geholpen door José Baken nadat ik mijn enkel door een val had geblesseerd. Ze heeft de enkel gemobiliseerd en ingetaped. Pijn is nu praktisch verdwenen.

Geplaatst op 30-7-2018

Aardige mederwerkers, luisteren goed naar het probleem dat je hebt en zorgen ervoor dat de pijn verholpen wordt naar n aantal behandelingen in mijn geval rugklachten. Zeer tevreden.

Geplaatst op 15 juni 2018

Ik ben erg tevreden over de praktijk. ik volg 2 keer per week fitness bij de fysiotherapie dit word goed afgestemd op de klachten die je hebt.

Geplaatst op 11 juni 2018

Heel erg goed, ben ook tevreden over de gezellige oefengroep.

Geplaatst op 11 juni 2018

Na polsbreuk snel geholpen en met resultaat. Kan weer golfen zonder al te veel pijn.

Geplaatst op 7 juni 2018

Het bevalt goed hier! Erg tevreden!

Geplaatst op 7 juni 2018

Ik kon dezelfde dag terecht en ze hebben mooie folders over hun behandeling

Geplaatst op 6 juni 2018

Maak een afspraak

© Copyright 1993 – 2018 | Paramedisch Centrum Eindhoven.