Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

Bij een stukje lopen krijgt u pijn, kramp of een vermoeid gevoel in uw benen. Dit zijn de klachten bij etalagebenen; deze benaming is ontstaan omdat patiënten vaak stilstaan om de pijn te verzachten en om niet op te vallen turen zij in een etalage. Als de pijn is weggetrokken kan vaak weer een stukje gelopen worden. Echter keert de pijn snel weer terug omdat er sprake is van slagaderverkalking/ vernauwing waardoor de zuurstofvoorziening in de spieren verstoort is. De klachten kunnen verergeren naar ‘rustpijn’. Vaak ontstaat deze rustpijn in de nacht. 

Doordat het lopen met etalagebenen pijnlijk is, gaan veel mensen op een andere, geforceerde manier lopen. Dit kost veel energie en kan andere lichamelijke klachten veroorzaken. 

Het doel van gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens – etalagebenen is de pijnvrije en de maximale loopafstand te verbeteren. Door middel van deze looptraining wordt u begeleid en gestimuleerd om het programma vol te houden. Dit is enorm van belang omdat de doorbloeding van de kleine bloedvaten worden gestimuleerd; hierdoor wordt een nieuwe weg vrijgemaakt naar de benen met zuurstofrijk bloed. 

Sinds 1 januari 2017 wordt deze specifieke therapie door de zorgverzekeraars vergoed en kan de patiënt 37 behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering in de periode van een jaar.

Heeft u vragen over Claudicatio Intermittens / etalagebenen ? Neem contact op met een van onze fysiotherapeuten voor meer informatie. 

  1. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/perifeer-arterieel-vaatlijden