Transcranial direct current stimulation (tDCS)

Transcranial direct current stimulation (tDCS) is een methode waarbij een zwakke gelijkstroom de werking van de hersencellen beïnvloedt.

Door elektroden op de hoofdhuid te plaatsen wordt een specifiek deel van de hersenen geprikkeld. Slechts een deel van de toegediende stroom zal de hersenschors bereiken, aangezien de hoofdhuid en de schedel een weerstandsbarrière vormen. Toch is de sterkte van de gelijkstroom die de hersencellen bereikt, voldoende om de geladenheid van neuronen te beïnvloeden.

Een positieve elektrode heeft een exciterende invloed op onderliggende neuronen. De hersencellen worden gevoeliger waardoor ze gemakkelijker en sneller kunnen ‘vuren’. Een negatieve elektrode heeft net het omgekeerde effect. De activiteit van de onderliggende hersencellen neemt af, waardoor ze minder 'vuren' en minder informatie overbrengen.

Het resultaat van de stimulatie is afhankelijk van de hersenzone waarop wordt ingewerkt. Hersengebieden hebben immers hun eigen specifieke functies. TDCS heeft niet altijd een onmiddellijk effect, meestal moeten meerdere sessies worden uitgevoerd voordat het resultaat kan worden geëvalueerd. Wanneer de patiënt een verbetering merkt kan het na-effect variëren van enkele weken tot meerdere jaren.

Tijdens de therapie zul je een kapje opkrijgen waar elektronen in geplaatst worden. Daarna zal er een zwakke gelijkstroom op deze elektronen komen te staan, hierbij voel je niks. De therapie duurt ongeveer 20 min en zal herhaald moeten over de periode van een aantal weken. De therapie is non invasief en heeft vrijwel geen bijwerkingen!

Het kan worden toegepast bij:

  • Depressies

  • Chronische pijn

  • Chronische vermoeidheid

  • SOLK

  • Post commotioneel syndroom

  • Migraine

  • Spasticiteit