De fases van een VKB-revalidatie. Jouw stappenplan naar herstel!
Revalideren van een voorste kruisbandletsel is geen sprint, maar een marathon. Het herstel verloopt in duidelijke fases. Elke fase heeft eigen doelen, uitdagingen en successen. Een van de grootste misverstanden is dat revalideren een rechte lijn omhoog is. Integendeel: er zijn altijd hobbels op de weg. Ups en downs horen erbij. Een revalidatie heeft dus tijd nodig. Na de operatie komen de eerste 20 behandelingen uit je aanvullende verzekering en daarna uit je basisverzekering 12 maanden na je operatiedatum.
Samen met onze fysiotherapeuten werk je fase voor fase aan je herstel. Het proces is gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken en protocollen, onder andere de Melbourne ACL Rehabilitation Guide (2021) en het Voorste Kruisband Protocol Breda United (2019).
Fase 1 – Herstel na de operatie
In de eerste weken draait alles om rust, wondgenezing, het onder controle krijgen van zwelling en vooral: het terugwinnen van volledige strekking van de knie (extensie). Dat klinkt simpel, maar het is cruciaal. Zonder extensie ontstaan compensaties bij het lopen, wat leidt tot meer zwelling en vertraagd herstel.
Doelen:
Volledige extensie (0°) en minimaal 120-130° flexie
Zwelling tot minimaal niveau
Activering van de quadricepsspier
Herstel van looppatroon zonder krukken (meestal na 3-5 weken)
Fase 2 – Kracht en neuromusculaire controle
Nu gaan we bouwen aan kracht, stabiliteit en coördinatie. Het draait hier om de kwaliteit van bewegen. Oefeningen bestaan uit squats, lunges, leg press, coretraining, balans en functioneel bewegen.
Doelen:
85-90% kracht t.o.v. de andere zijde
Goede balans (Star Excursion Balance Test)
Technisch goede single-leg squat en brug
Fase 3 – Rennen, springen, agility
Je mag weer rennen en springen. Maar nog niet terug het veld op. We richten ons op techniek, stabiliteit en het goed landen en afremmen. Hopping-tests en krachtmetingen worden ingezet.
Doelen:
95% score op hoptesten (symmetrie)
Geen zwelling of pijn na belasting
Voorbereiding op sportspecifieke belasting
Fase 4 – Return to sport
De sport komt dichterbij. Onder begeleiding train je sportspecifiek, inclusief sprongkracht, richtingsveranderingen en snelheid. Mentale gereedheid is hier ook een thema.
Doelen:
Scores >95% op MRSS (Melbourne Return to Sport Score)
Volledige spierkracht
Vertrouwen in de knie
Fase 5 – Return to perform
Niet alleen weer op het veld staan, maar ook excelleren. Hier werk je aan explosiviteit, uithoudingsvermogen, mentale scherpte en wedstrijdniveau. Voor sommigen betekent dit ook: evaluatie van toekomstig blessurerisico.
Leuk feitje:
Een te snelle terugkeer naar sport verhoogt de kans op een nieuwe VKB-scheur met maar liefst 6 keer, volgens onderzoek van Alexander Sandon (KI, 2022). Heb geduld en maak altijd goede afspraken met jouw fysiotherapeut.
Jennifer's tip:
"Je moet revalideren met structuur, maar vooral ook met plezier. Samen maken we realistische doelen en wees vooral trots op elke stap vooruit."