De 5 gouden regels voor succesvolle VKB-revalidatie

Een goede revalidatie na een voorste kruisbandletsel vraagt meer dan alleen oefeningen doen. Jennifer, onze gespecialiseerde fysiotherapeut, werkt volgens vijf duidelijke uitgangspunten die in élk traject gelden:

  1. Volledige extensie (strekking) en een “happy knee” zijn prioriteit 1
    Als je knie niet volledig strekt, krijg je een afwijkend looppatroon. Dit leidt tot overbelasting van andere structuren. Je blijft last houden van zwelling en de quadriceps blijft zwak. Alles begint dus bij een rechte, pijnvrije knie.

  2. Elke revalidatie is individueel
    Geen twee knieën zijn hetzelfde. Of je nu profvoetballer bent of recreatief skiër, jouw trainingsprogramma wordt aangepast aan jouw situatie, doelen en belastbaarheid.

  3. Mentaal en fysiek zijn even belangrijk
    Uit onderzoek in de British Journal of Sports Medicine blijkt dat angst voor herblessure de terugkeer naar sport sterk beïnvloedt. Jennifer integreert mentale begeleiding in elke fase. Samen werken we aan vertrouwen terugkrijgen in de knie.

  4. Revalideren moet leuk zijn
    Ja, je moet revalideren. Maar plezier hebben in je progressie is essentieel. Daarom zorgen we voor afwisseling, succeservaringen en haalbare uitdagingen.

Werk stap voor stap naar het doel
Revalideren werkt niet op tijd, maar op prestaties van de knie. Daarom werken we met duidelijke criteria zoals krachtmetingen, sprongtesten en balans.

Wist je dat?

  • De kans op een recidief (opnieuw een VKB-scheur) is 1 op 5. Met goede criteria, zoals Jennifer die toepast, verlaag je dat risico aanzienlijk.

Vorige
Vorige

Wanneer ben je echt klaar om te sporten na een VKB-letsel?

Volgende
Volgende

De fases van een VKB-revalidatie. Jouw stappenplan naar herstel!